vrijdag 30 maart 2012

Drama Les reizen groep 6

Drama les reizen.  Les voor groep 6.
Inleiding:
We spreken af met de kinderen dat als een van ons op de triangel slaat dat ze allemaal moeten gaan zitten en stil moeten zijn. Als inleiding gaan we vertellen van mimiek is (gezichtsuitdrukking). Dat mimiek en houding erg belangrijk zijn bij het toneelspelen. We laten verschillende mimieken zien op het smart board. De mimieken die we laten zien zijn op de plaatjes hieronder te zien. Wanneer iedereen weet wat verschillenden mimieken zijn gaan we beginnen met een kleine warming up.
Boos


Verliefd

Bang



Blij


Verdrietig

Geschrokken

Nadenken






Verbaasd
Eerst laten we de kinderen door de ruimte lopen. Een van ons verteld welke mimiek ze moeten uit beelden. Boos, blij, verdrietig, bang, geschrokken, verbaasd, verliefd, vrolijk en naadenken. Etc.
Daarna laten we de kinderen in een u vorm zitten. We delen aan iedere leerling een briefje uit waar ze nog niet op mogen kijken. Op het briefje staat een regel uit een liedje, er zijn 5 verschillende liedjes. Wanneer ieder kind een briefje heeft vertellen we dat ze mogen kijken op het briefje. Je gaat heel zachtjes de rest van je groepje zoeken met het zelfde liedje.
Nu hebben we 5 groepjes van 6.
Kern:
Opdracht1: Elk groepje krijgt een foto. Op elke foto staat iets van een ander land. Ze gaan deze foto uitbeelden. Precies hoe het op de foto staat. Daarbij moeten ze letten op houding en mimiek. We geven uitlegen over een tableau. Een levend schilderij of een bevroren toneel stuk.



Dit zijn de foto’s die de kinderen krijgen (elk groepje krijgt 1 foto).
  

Alle kinderen gaan oefenen , ze doen de foto na en kijken goed naar mimiek en houdingen.
Als we op de triangel slaan moeten ze stoppen en gaan zitten dat hebben we van te voren geoefend. We slaan u op de triangel alle kinderen stoppen en gaan zitten op de banken. Groepje 1 is aan de beurt om de foto uit te beelden. Bij elk groepje moeten de kinderen proberen te raden wat/welk land ze uitbeelden. Zo gaan we alle groepjes af. 
Opdracht 2: ze gaan verder met de zelfde foto. Nu verzinnen ze er iets bij. Namelijk: ze blijven niet in de bevriezing maar ze komen uit de bevriezing en verzinnen en er een klein toneel stukje achteraan. Hier hebben ze ongeveer 5 minuten voorbereidingstijd. Als we merken dat de meeste groepjes klaar zijn. Slaan we op de triangel en gaan ze zitten in de u vorm.
Elke groepje komt weer aan de beurt. Gaan in Tableau staan en wanneer een van ons klapt gaan ze uit de bevriezing. Word er dan weer geklapt ontstaat er een nieuw tableau. Zo komen alle groepen weer aan de beurt.
Nadat ieder groepje is geweest komen ze weer rustig zitten en krijgen ze de laatste opdracht.
Opdracht 3: Ze verzinnen een klein toneelstukje op wat er voorafgaand van de foto is gebeurd. Ze eindigen dus in tableau van de foto die ze gekregen hebben. ook hier een niet te lange voorbereidingstijd. Tijdens de toneelstukjes mag en gepraat worden. In tableau uiteraard niet meer.
We slaan weer op de triangel en alle leerlingen gaan weer zitten. Elk groepje komt aan de beurt.

Afsluiting:
We gaan nog wat korte vragen stellen over hoe ze gezichtsuitdrukkingen  ook wel noemt tijdens het toneel spelen. Wat is er heel belangrijk tijdens het toneel spelen? Hoe noemen we een stilstaand beeld/levend schilderij.
We gaan weer rustig terug naar het klas lokaal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten