woensdag 25 januari 2012

2D, Schilderij. Vlot van Medusa


Het vlot van Medusa.  1819

 




Het vlot van Medusa. 1819



Schilder: Théodore Géricault
Op dit schilderij is te zien: Schipbreuk van het Franse schip medusa. Voor de kust van Afrika
De stroming van dit schilderij is: Romantiek. Tijdens de Romantiek stonden vooral het gevoel, de fantasie en de emotie centraal.



Beeld aspecten

Kleur: Er wordt in dit schilderij gebruik gemaakt van sterk licht-donker contrast. ook wel clair-obscur genoemd. De dreigende donkere kleur van de wolken en schaduwen steekt af tegen de oplichtende lucht en fel belichte lichamen van de mensen op het vlot. Het kleurgebruik is tamelijk monochroom: er wordt vooral gebruik gemaakt van een bepaalde kleur in verschillende contrasten. Door dit grote licht-donker contrast wordt een beetje een dramatisch effect gecreëerd.

Compositie: Het is een dynamische compositie ofwel driehoekscompositie bestaande uit diverse schuine lijnen en driehoeken. Niet alleen de mast, zeil en de touwen, maar ook de mensfiguren vormen met elkaar verschillende driehoeken. Het geeft een dynamische indruk door de diagonale lijnen en het grote kleurcontrast.

Vragen :
1)      Welke kleuren heeft de schilder gebruikt in het schilderij? welke emotie roept dat op? Op welk moment van de dag zou het schilderijen gemaakt kunnen zijn?
2)      Ik zie een aantal (4) dingen op het schilderij, die mij opvallen.. kun je zien over welke ik het heb?
3)      Zie je licht op het schilderij? Zo ja, wat zou de lichtbron zijn? (hoe zou het licht op dit schilderij zijn toegepast?)
4)      welke geometrische vormen zie je in het schilderij?
5)      Welke natuurlijke vormen zie je op het schilderij?
6)      Staat de voorstelling op het schilderij centraal, rechts of links?
7)      Zou het schilderij aan beide kanten verder kunnen lopen? Dus, heb je te maken met afsnijding?
8)      Lijkt het schilderij drie dimensionaal of plat (zitten er diagonale lijnen in, die zorgen voor diepte?)
9)      Het tafereel op het schilderij beeld een bepaalde emotie uit, kun je mij aan de hand van wat we hiervoor hebben besproken vertellen welke emotie dat is? denk aan: somber, blij, verdrietig, machtig, zelfverzekerd etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten