woensdag 25 januari 2012

2D, Schilderij. Claude Monet, parlementsgebouw Londen

                          

Schilder: Claude Monet  (1904)
Op dit schilderij is te zien: Parlementsgebouwen in Londen. Doorbrekende zon in de mist. Een allerdaags tafereel (typerend voor het werd van impressionisten) het is gemaakt en plein-air. (in open lucht)
De stroming van dit schilderij is: Impressionisme. In deze stroming ontstond en een nieuwe generatie schilders: de impressionisten. Het ging deze schilders om wat ze zagen en niet om wat ze wisten of wat hen werd voorgeschreven.  
ook ontdekte deze schilders dat schaduwen niet persé zwart of grijs hoefden te zijn, maar een eigen kleur hebben.


Beeld aspecten
Kleur:  Omdat de kleuren snel veranderde heeft Monet dit tafereel met snelle toetsen (penseelstreken) gemaakt. de lucht, het land, het water en de gebouwen zijn opgebouwd uit 'vlekken' van verschillende zuivere kleuren (niet met wit, zwart of grijs gemende kleuren). Monet heeft het geschilderd op het moment dat de zon door de mist heen breekt. Het tegenlicht zorgt ervoor dat alleen de silhouetten van de gebouwen zichtbaar zijn. Ook heb je hier te maken met een warm-koud contrast. de koude blauwachtige kleuren steken af tegen de warme oranje en gele kleuren.  

Licht: De lichte tinten boven in het schilderij duiden op de zon, die schijnt van achter het parlementsgebouw naar voren. Dat is te zien doordat je alleen de silhouetten van het gebouw ziet (tegenlicht). Monet heeft te maken met steeds wisselend licht.

Vragen :

1)      Welke kleuren heeft de schilder gebruikt in het schilderij? welke emotie roept dat op? Op welk moment van de dag zou het schilderijen gemaakt kunnen zijn?
2)      Ik zie een aantal (4) dingen op het schilderij, die mij opvallen.. kun je zien over welke ik het heb?
3)      Zie je licht op het schilderij? Zo ja, wat zou de lichtbron zijn? (hoe zou het licht op dit schilderij zijn toegepast?)
4)      welke geometrische vormen zie je in het schilderij?
5)      Welke natuurlijke vormen zie je op het schilderij?
6)      Staat de voorstelling op het schilderij centraal, rechts of links?
7)      Zou het schilderij aan beide kanten verder kunnen lopen? Dus, heb je te maken met afsnijding?
8)      Lijkt het schilderij drie dimensionaal of plat (zitten er diagonale lijnen in, die zorgen voor diepte?)
9)      Het tafereel op het schilderij beeld een bepaalde emotie uit, kun je mij aan de hand van wat we hiervoor hebben besproken vertellen welke emotie dat is? denk aan: somber, blij, verdrietig, machtig, zelfverzekerd etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten